Specjalistyczne musli dla koni wrzodowych i z tendencją do kolek z probiotykiem.
Problemy żołądkowe, a nawet wrzody żołądka występują u koni częściej niż by się mogło wydawać. W przeszłości zjawisko to dotyczyło głównie koni sportowych, jednak obecnie wrzody żołądka diagnozuje się nawet u koni rekreacyjnych. Główne przyczyny to niewystarczający udział w diecie pasz objętościowych o wysokiej zawartości włókna, uboga i niewystarczająca dawka żywieniowa, nieprawidłowe żywienie i warunki chowu, a także stres. E VET mucOfit prebiotic, który został opracowany przede wszystkim w celu zapewnienia równowagi kwasowo-zasadowej w żołądku, zawiera dużą ilość składników przyjaznych dla żołądka, takich jak bogate w substancje śluzowe siemię lniane czy specjalny prebiotyk. Wysoki udział bogatej w składniki strukturalne i witaminy lucerny oraz siana z tymotki sprzyja intensywności żucia. Dzięki temu zwiększa się wydzielanie śliny, co jest korzystne dla żołądka. Lignoceluloza pomaga wiązać nadmiar kwasu żołądkowego. Wyciąg z maklei sercowatej (Macleaya cordata) pozytywnie wpływa na wydzielanie prostaglandyn, a tym samym pośrednio na hamowanie procesów zapalnych w błonie śluzowej żołądka. Koncentrat topinamburu, który jest skoncentrowanym prebiotykiem, posiada zdolność do trwałej stabilizacji flory jelitowej. Zawarta w nim inulina jest doskonałym podłożem dla bifidobakterii, dzięki czemu wspiera florę jelitową. Pektyny z wytłoków owocowych dodatkowo stymulują perystaltykę jelit. E VET mucOfit prebiotic jest bogaty w łatwo strawne włókno surowe i oleje roślinne, a dodatkowo charakteryzuje się bardzo niską zawartością cukru i skrobi. Ponadto tłoczony na zimno olej z ostropestu, zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pozytywnie wpływa na mięśnie, skórę i sierść.
Zalety w skrócie:
- pomoc w problemach żołądkowych wszelkiego rodzaju
- ma zdolność wiązania nadmiaru kwasu żołądkowego, a tym samym chroni błonę śluzową żołądka
- zawiera koncentrat topinamburu i ekstrakt z maklei sercowatej
- wspiera intensywność żucia i wydzielanie śliny
- zmniejszona zawartość skrobi i cukru dzięki zastosowaniu siana z tymotki